Пример от практиката: Монтаж и пускане в експлоатация на оръдие за водна мъгла за прахопотискане в каменодобивна кариера

Разработването и приложението на по-устойчиви практики в рудодобивната индустрия е от съществено значение за опазването на околната среда и здравето на служителите. Ние, от Хенлих, предлагаме ефективни решения за интегриране в минната промишленост и притежаваме над 20 години опит в тази област. Нещо повече – винаги се съобразяваме с персоналните изисквания и специфики на нашите клиенти.

През 2019 г. реализирахме проект за доставка, монтаж и пускане в експлоатация на оръдие за водна мъгла за прахопотискане на трошачна и пресевна инсталация в каменодобивна кариера.

Пред какво предизвикателство се изправихме

Клиентът ни е водещо дружество в минната индустрия в България. Основната му дейност е съсредоточена в първичната преработка на медно-порфирни златосъдържащи руди от находище „Елаците“. Понастоящем дружеството се фокусира в добива и преработката на доломитизирани варовици с цел производство на скален материал и трошени фракции. Дейността му е в съответствие с най-добрите практики в минната промишленост и с отговорност към опазването на околната среда. 

В стремежа си да добива подземни богатства при старателна грижа за околната среда, клиентът се обърна към нас за консултация, доставка, монтаж и пуск в експлоатация на оръдие за водна мъгла. Предназначението на машината е да прахопотиска частиците във въздуха, за да се осигури по-ергономична среда на труд.

Инж. Емил Панчев, ръководител отдел “Помпи, дюзи и компенсатори“ в Хенлих, пое проекта и заедно с екипа направиха:

  • снемане на размери на ремаркето;
  • проектиране, изработване и инсталиране на монтажна плоча за оръдието;
  • подбор на подходяща захранваща помпа, която черпи от водоноска;
  • сглобяване на цялото изделие.

Предизвикателството се състоеше в избора на подходящо оръдие за водна мъгла, което да бъде едновременно с достатъчен обхват на разпръскване и с намален разход на вода, тъй като захранването му ще се осъществява от водоноска с ограничен воден ресурс.

Oръдие за водна мъгла HENNLICH GUN 30

Какво решение предложихме

Извършихме оглед на трошачната и пресевна инсталация, запознахме се с въздушните потоци на площадката и възможните места за позициониране на оръдието за водна мъгла. След направената инспекция, избрахме оръдие за водна мъгла HENNLICH GUN 30. Този модел покрива площ до 3000 m², има обсег на струята до 30 m, може да се управлява дистанционно и постига отлична икономия на водата, което покрива всички специфики на клиента и изпълнява предизвикателствата, пред които се изправихме.

Проектирахме също така здрава метална рамка за закрепване на оръдието и сглобяване на ремаркето. Подбрахме центробежна самозасмукваща помпа с допълнително пусково табло, която да черпи от водоноската и да захранва основната помпа на оръдието. Монтирахме всички компоненти и сглобихме цялата система.

Завършихме с обучение на персонала и успешен пуск на оръдието в експлоатация.

Oръдие за водна мъгла HENNLICH GUN 30

Какви резултати постигнахме

HENNLICH GUN 30 постига отличен обхват на разпръскване на мъглата до 30 m. Ръководенето на системата става с дистанционно управление, което позволява работа на оператора от разстояние близо 200 метра. Това гарантира безопасна работна среда и защитава здравето на служителите. Омокрянето на суровината е изключително ефективно. Наблюдава се значително намаляване на запрашеността. Благодарение на оръдието за водна мъгла добивът на доломитна маса на кариерата става по-екологичен.

Какво споделя клиентът за партньорството си с Хенлих

Инж. Драгомир Драганов, изпълнителен директор в Елаците-мед АД, казва следното за работата с екипа на Хенлих:

„Изразявам пълната си удовлетвореност от съвместната работа с фирма „Хенлих“ ООД по този проект... Екипът подходи старателно към задачата, посети обекта за снемане на нужните размери, изработи монтажна планка, сглоби ремаркето, монтира оръдието върху него, добави захранваща помпа и нужните арматури за правилната работа на изделието. Последната фаза бе доставката на готовата машина, успешния ú пуск в експлоатация и обучение на персонала.

На база постигнатите резултати и бързата и коректна работа на „Хенлих“ ООД, препоръчваме фирмата като надежден доставчик на оборудване за прахопотискане.“

Защо и вие да изберете оръдията за водна мъгла от Хенлих

Ние, от Хенлих, проектираме, внедряваме, оптимизираме и поддържаме качествени индустриални решения, иновативни технологии и стратегии, като ориентираме действията си към очакванията на нашите клиенти. Подобряваме ефективността в производствената дейност и сме доверен партньор в индустриалния свят с мрежа от контакти в световен мащаб.

Допълнителна информация относно нашите продукти и услуги може да получите, като се свържете с екипа на Хенлих на тел. 032 621 929 и e-mail: office@hennlich.bg 

Монтаж и пускане в експлоатация на оръдие за водна мъгла за прахопотискане в каменодобивна кариера