Пластмаса вместо метал: предимствата на линейните лагери drylin

Съвременните тенденции в машиностроенето са насочени към създаване на машини с висока надеждност, дълъг, предвидим експлоатационен живот и висок коефициент на полезно действие. Търкалящите направляващи са машинни елементи с широко приложение и разнообразни възможности. Въпреки безспорните си предимства като висока точност, ниско триене и дълъг живот, те имат и някои недостатъци като понижената демпферираща способност при малки скорости на движение, повишената чувствителност към замърсяване и сравнително високата си себестойност.

Хенлих предлага плъзгащи линейни направляващи, които при определени условия са по-добрата или единствената възможна алтернатива на конвенционалните търкалящи направляващи.

Линейни плъзгащи лагери drylin® - ценово изгодната алтернатива на сачмените лагери

Линейните лагери drylin® позволяват работа без поддръжка и смазване на части от машини и оборудване, чиято функция се определя от линейни движения между компонентите. Специалните полимери от серията dry-tech® гарантират, че движението на машинните елементи по ос или профилен водач ще бъде безшумно и с малко триене. В сравнение с алтернативните решения със сачмени лагери, първоначалните разходи са до 40% по-ниски и няма допълнителни оперативни разходи.

При линейните сачмени лагери един или няколко реда сачми контактуват с оста. За да работят правилно, те се нуждаят от система за рециркулация на сачмите, която ги насочва отново в посока, обратна на посоката на движение на оста. Системата за рециркулация на сачмите и голямото натоварване, приложено към малка площ върху всяка от сачмите, са фактори, които водят до потенциални слаби места и шум. Лагерите със системи за рециркулация на сачмите могат да бъдат заменени с линейни лагери igus® от серията drylin® в почти всички приложения.

Благодарение на своята проста структура, линейните плъзгащи лагери drylin® имат много малка чувствителност към повреди. Работата без смазване предпазва машинните части от замърсяване и запрашаване. Друго предимство е изключително тихата работа на линейните лагери drylin®.

Предимствата на линейните лагери drylin® са безспорни:

  • до 40% по-изгодни от сачмените аналози;
  • 100% без необходимост от поддръжка и смазване;
  • устойчиви на корозия и хигиенични;
  • устойчиви на износване;
  • устойчиви на мръсотия, прах и влага;
  • изключително безшумни;
  • без минимална стойност или количество за поръчка;
  • срокът на експлоатация може да се изчисли онлайн;
  • възможност за конфигурация онлайн.

Противно на очакваното, полимерните плъзгащи линейни лагери могат да са дори по-здрави и надеждни от металните – при това в замърсена или влажна работа среда, при големи температурни отклонения и шокови и ударни натоварвания.

drylin® може да се използва дори на места, където има пясък, стърготини и прах, защото на принципа на снегорина чуждите тела просто се изтласкват навън поради контактната повърхност между полимерния плъзгащ елемент и водача.

Полимерните плъзгащи лагери не се нуждаят от поддръжка, работят без смазване, устойчиви са на различни медии и са тествани за приложения под вода. Комбинацията от високо легирана неръждаема стомана (напр. 1.4571) с високоефективен полимер (напр. iglidur® X) е устойчива дори на контакт с морска вода.

Линейните лагери drylin® са до 75% по-леки от конвенционалните метални аналози.

Благодарение на плъзгащите елементи от високоефективни полимери, продуктите drylin® имат средно ниво на шум от 20 dB и следователно са около 4 пъти по-тихи от металните аналози. Принципът на плъзгане вместо търкаляне води до значително по-малко шум и вибрации.

Всички линейни лагери drylin® работят без никакво външно смазване, което ги прави изключително хигиенични. Подходящи са и за приложения в „чисти стаи“, тъй като могат напълно да се изключат пръски от мазнина и маслена мъгла.

Нашите специалисти с удоволствие ще Ви консултират и ще отговорят на всички Ваши въпроси!

Пластмаса вместо метал: предимствата на линейните лагери drylin