Пример от практиката: Подмяна на система за централно гресиране към лагери на сушилен барабан

Интегрирането и поддръжката на подходяща смазочна система е критично за изправността на много машини в производствата днес. Ние, от Хенлих, разбираме това и ето защо предлагаме всичко необходимо за смазочната техника (помпи, тръби, дозиращи елементи, лубриканти и др.), но също така проектираме и монтираме смазочна система съобразно спецификите и изискванията на нашите клиенти.

Наскоро реализирахме цялостен проект в завод за производство на етанол от зърнени култури, като ниe подменихме фабричната смазочна система с нова и модерна. 

Пред какво предизвикателство се изправихме

За това предприятие, производител на биоетанол, трябваше да подменим системата за централно мазане към лагери на сушилен барабан. Проблемът беше, че фабричната СЦМ работеше ненадеждно,  като нямаше възможност за регулиране на поддаването на грес към лагерите. Помпите към нея бяха трифазна тежка серия и поради бавните си обороти и тежък дебит, се налагаше непрекъснатото им функциониране. Отсъстваше и система за следене на греста, което налагаше техниците да правят периодични измервания на количествата чрез откачане на линиите и събиране на смазката, изтекла за определено време.

Какво решение предложихме

След консултация с клиента, екипът на Хенлих подбра и предложи модерно решение с две независими отделни нови системи, изградени изцяло с компоненти на LINCOLN (SKF). Избрахме  помпи модел Р203, 24 V DC с датчици за ниско ниво и много малка електрическа мощност. Те се управляват от външни табла HENNLICH, в които има инсталирани съвременни контролери за СЦМ, тип LMC 2. В допълнение, новата система за централно мазане е оборудвана с филтри за греста, както и с датчици за мониторинг на работата им. Цялата информация се подава към контролната зала на завода и се визуализира на монитори с бърз достъп до важни показатели и своевременна реакция. 

За да намалим себестойността на проекта, използвахме част от наличните тръби на фабричната система. Те бяха предварително проверени, запълнени с нова грес и след това включени към новата система за централно мазане. 

Инсталацията е разчетена да работи непрекъснато минимум 350 дни годишно, а продуктите, които използвахме, са:

Какви резултати постигнахме

След инсталирането на новата система за централно мазане се отбелязва прецизно подаване на греста към всеки лагер, точно отчитане на количеството грес, както и възможност за регулира според натоварването. Помпите вече не работят непрекъснато, а едва по 2 минути на час, което води до нисък разход на енергия. Информацията за системата за централно мазане е изведена на дисплеи в контролна зала на клиента, което осигурява контрол и по-бърза реакция. Надеждността на системата се гарантира на 100%, благодарение на набора от важни резервни компоненти, които в Хенлих поддържаме на склад. На клиентът сме осигурили възможност за лесен монтаж/демонтаж за много кратко време в случай на авария, което гарантира, че дори при такава ситуация няма да се стигне до отказ на лагерите поради липса на смазване.

Система за централно мазане

Защо и вие да изберете смазочна техника от Хенлих

Екипът ни притежава над 20 години опит в проектирането и монтажа на смазочни системи от различна трудност и във всякакви машини. Поддържаме големи количества продукти на склад и работим само с доверени производители. Предлагаме винаги компетентна инженерна консултация и отговаряме на всяко запитване до 24 часа.

Допълнителна информация относно нашите продукти и услуги може да получите, като се свържете с екипа на Хенлих на тел. 032 621 929 и e-mail: office@hennlich.bg 

Подмяна на система за централно гресиране към лагери на сушилен барабан