От инженери за инженери: Персонализирани решения от igus за проектанти (част 1)

Ако това да произведеш продукт е постижение, то това да създадеш машината, която произвежда този продукт, си е цяло изкуство. Проектирането на производствени машини е прецизна дейност, чиято реализация се нуждае от все по-креативни решения в днешно време.

С навлизането на философията за Индустрия 4.0 и автоматизацията на процесите, производителите все повече обръщат поглед към по-комплексни и по-сложни решения, които макар и предизивикателство, са и чудесно развитие за проектантите в България.

В отдел „Линтех“ на Хенлих България предлагаме изключително богато разнообразие на продукти и услуги, които помагат на проектантите да реализират и най-смелите си идеи. В нашето портфолио ще откриете линейни направляващи, лагери, кабели и кабеловодещи вериги с марките THK и igus. При нас ще намерите всичко, свързано с линейната техника в едно производство. Нашите Хенлих-инженери дават компетентна консултация и са винаги насреща с предложения за нестандартни решения.

Продуктите ни намират приложение в почти 60 различни индустрии, сред които машиностроене, дървообработване, автомобилна промишленост и др. Днес слагаме фокус върху 3 полезни решения от igus, които ще ви помогнат да реализирате всяка идея.

Нестандартни индустриални решения Igus

3D принтиране на полимерни лагери igus за повече свобода на инженерите проектанти

Триизмерното принтиране осигурява персонализирани полимерни решения, които можете да поръчате онлайн само за минути, а времето за изработка и доставка ще ви се стори светкавично бързо. Чрез нашия онлайн инструмент можете да поръчате както единични бройки, така и малки серии от даден продукт. Подобно на всички продукти на igus и 3D принтираните детайли се характеризират с дълготрайност и икономичност в експлоатация. Работят без необходимост от поддръжка и без нужда от смазване.

 „Забележително е, че въпреки мащабите си, igus съумява да произведе нестандартен детайл толкова бързо и при това на разумна цена.“ – споделя Ференц Тийфенбах, инженер в компания Blackcam, след като е ползвал услугата.

Висококачествен материал, по-устойчив на износване от стандартната ABS нишка.

За целите на 3D принтирането igus използва материал, наречен iglidur I180. Той впечатлява с устойчивостта си на износване, като в тестовата лаборатория на igus експериментално доказват превъзходството на iglidur I180 над класическия филамент от акрилонитрил-бутадиен-стирен (ABS). iglidur I180 има степен на износване от само 0,8 µm, докато при ABS лагерите тя е 13.3 µm/км.

online calculation of service life of 3D printed plain bearings

Една (не)очаквана раздяла, която дава нови възможности. В главната роля е нов вид радиално-аксиален лагер от igus

Най-често срещаният проблем при монтаж и демонтаж на радиално-аксиални плъзгащи лагери е фактът, че се монтират върху вал, който е фиксиран от двете страни. Полимерните лагери от igus също не са изключение от това правило. До сега!

Радиално-аксиалните лагери от серията iglidur PRT включват и вариант, който се разделя на две половини и позволява подмяна без разглобяване на цялото изделие.

Специалното изпълнение е разработено от motion plastic специалистите в igus по желание на клиент и с цел да отговорим на нуждите на пазара, да даваме решение на всеки проблем и възможност на инженерите проектанти да реализират смелите си мечти.

Този радиално-аксиален лагер с въртяща се гривна (както всички лагери от серията PRT) не се нуждае от смазване между вътрешната и външната гривна. Корпусът му е от твърдо анодиран алуминий, а обичайните плъзгащи елементи от iglidur® J са заменени със самозалепващо се трибополимерно фолио от iglidur A160. Съединителните болтове са от неръждаема стомана. Серията PRT включва и други модели и изпълнения от различни материали, включително и изцяло полимерен вариант.

„Отваряемият лагер от серията iglidur PRT е проектиран по такъв начин, че лесно може да се постави около тръба или вал и да се фиксира в затворено положение.“ – коментира Герхард Баус, упълномощен представител на плъзгащи лагери igus.

Отваряем лагер iglidur PRT

Още по-голяма свобода на проектиране благодарение на танкетата drylin® W за извити релси

Танкета drylin® W може да се движи както по права, така и по извита релса, което я прави изключително подходяща за приложения в различни индустрии – от производство на мебели, през сценично оборудване, чак до кабините в селскостопанските машини.

Танкетата drylin® W дава решение на множество специфични изисквания, като същевременно е компактна и оптимизира пространството. Работи без смазване, самонагаждаща се е и с радиус на огъване до 250 мм. По желание може да се оборудва с ръчна спирачка и се доставя готова за монтаж.

„Поле от нови възможности се откриват пред проектантите. Приложеното на танкетата drylin® W е изключително широко, а в производството на офис и сценично оборудване е почти неограничено.“ - пояснява Щефан Нийрман, ръководител на отдел „Линейна и задвижваща технология“ в igus.

Искаш ли да научиш за още 2 персонализирани решения от igus? Научи повече за Полимерните кабеловодещи вериги от универсалните серии Е2/000 и Е4.1 и Гъвкави контролни кабели chainflex®


В периода март-април Хенлих България провежда кампания сред проектантите на машини. Ако един от горепосочените продукти igus те е заинтригувал или имаш допълнителни въпроси, остави своите контакти във формата отдолу и наш инженер ще се свърже с теб.

(а може и да ти изпратим специални мострени кутии с продукти от igus)

 

Получи своята мострена кутия