Инженерите на Хенлих споделят: igus летят по бизнес магистрала и е предизвикателство да ги следваш без да изоставаш

Днес се срещаме с двама инженери, специалисти по линейна техника. Христо Биндев и Радослав Радев са част от мениджърския екип на инженерингово-търговската компания Хенлих България, част от международната Хенлих Група с офиси в 22 европейски държави.

Двамата сте продуктови мениджъри в отдел Линтех на Хенлих България. Каква е ежедневната ви работа и за какви продукти отговаряте?

Х: Аз съм продуктов мениджър за всички лагери, линейни направляващи и защитни покрития. Официални представители за България сме на марки като igus и THK. Работим и с AR Filtrazioni, но за тях ще ви разкажа малко по-късно.

Р: Аз работя само с igus. Продуктов мениджър съм за техните кабели и кабеловодещи вериги, като асортиментът ни е огромен – над 150 000 артикула.

Откъде идва името на отдел Линтех?

Х: Имената на отделите ни са унифицирани за всички фирми в Хенлих Груп. Нашето произлиза от linear technic, защото предлагаме всичко за линейното движение. Портфолиото ни се състои от всякакви лагери за линейно и радиално задвижване: плъзгащи, линейни, радиални, радиално-аксиални, сачмени и др. Имаме голямо разнообразие и от защитните покрития.

Р: Кабелите и кабеловодещите вериги са част от нашия отдел, защото при тях има движение на енергия и данни. Предлагаме контролни кабели, за пренос на данни, bus кабели, серво, захранващи, за роботи и т.н. Произвеждали сме дори кабели по поръчка на клиенти и за всички  можем да предложим кабеловодещи вериги. 

Кои са индустриите, в които сте лидери?

Х: Наши клиенти са основно машиностроители. Но! Всяка индустрия, която използва или прави изделия, свързани с движения, има какво да получи от нас. Имаме интересни предложения за опаковъчната и хранително-вкусовата индустрия. А за фотографи и продуценти предлагаме интересен лагер от серията drylin W, който може да се движи по крива, при това тихо, равномерно и без вибрации.

Р: Кабелите и кабеловодещите вериги се търсят основно от машиностроители и хора, които извършват поддръжка на машини. Кабелите са динамични т.е. предназначени сa за приложения с движения и се използват, когато трябва да се захрани нещо, което се движи. Асансьори, например.

кабеловодни вериги от линтех хенлих българия

Имате ли продукти, които са с по-широко приложение в конкретна индустрия?

Х: Разбира се. Металните лагери на ТНК се прилагат основно в прецизното машиностроене, докато тези на igus са перфектни за работа в запрашени среди и са с 40% по-ценово изгодни от алтернативите на ТНК.

Предизвикателно ли е да работиш с толкова големи компании като igus и ТНК?

Х: igus не просто вървят по пътя на успеха - те буквално летят по бизнес магистралата. Техният оборот е 1% от БВП на Германия. Предизвикателството е да се движим паралелно с тях и да не изоставаме. За да сме техни партньори, трябва да отговаряме на големи изисквания и да сме иновативни постоянно. И ние успяваме. Вече почти 15 години.

Предизвикателството при работата с ТНК е културният сблъсък, защото са японска компания и имат по-различно виждане за отношенията клиент-доставчик. Въпреки това тази година се преборихме за правото в Хенлих да даваме персонализирани решения за лагери на ТНК т.е. монтираме чистачи, сменяме танкети на лагерите и т.н. Досега това се правеше единствено в техни заводи, като най-близкият е във Франция. Очакваме голям интерес към тази нова услуга.

танкета THK на линтех хенлих българия

През последните 2 години Линтех бележи огромен ръст - 100% през 2017 г. и 40% през 2018. На какво го отдавате? Знаем, че имате много редовни клиенти, но има ли и друга тайна?

Р: В Хенлих винаги даваме компетентна инженерна консултация както на настоящите, така и на новите ни клиенти. Имаме огромен асортимент, но познаваме продуктите си в най-малкия детайл. Те са с гарантирано качество и 100% тествани от производителя.

Ние не просто продаваме даден артикул, ние се съобразяваме с изискванията на клиентите и ги съветваме кое е най-добро за тях. Посещаваме ги на място, правим професионална диагностика, предлагаме монтаж на кабеловодещи вериги, филтриращи системи или др. Пловдив е на централно място в страната, така че можем да посетим всеки клиент в рамките на 1 седмица.

Мисля, че успехът ни е съвкупност от тези фактори. Освен това Хенлих винаги следва концепцията да бъде един доставчик с много решения.

Кое е най-голямото предимство Хенлих България да е част от международна група с 22 страни членки?

Р: Това, че имаме възможност да си помагаме и да черпим знания един от друг. Можем да поръчваме стоки от съседните ни страни членки като Чехия и Полша. Работим в тясно сътрудничество с доставчиците ни и като група запитванията ни имат по-голяма тежест.

линтех втулки хенлих българия

Какви са допирните точки между Линтех и Индустрия 4.0?

Х: Имаме серия лагери с марка igus, в чиито полимерен материал е вложен сензор и следи износването на пластмасата. Когато стигне определени стойности, изпраща сигнал до приемно устройство и показва, че има лагер за подмяна. Процесът осигурява достатъчно време резервната част да се достави и подмени своевременно. Така се предотвратява счупване на лагера, поява на аварии или спиране на машината.

Р: Имаме и кабеловодещи вериги, които са с интегриран сензор. Освен за износване обаче той следи и за попадане на външно тяло във веригата, защото то може да попречи на нейното движение. Ако такова попадне, сензорът дава сигнал на системата да спре, за да не се счупи веригата.

Имат ли тези продукти пазар в България и каква са очакванията ви за индустриалното развитие у нас в следващите 5 години?

Х: Представете си, че тези сензори изпращат директна поръчка към доставчика. Ние я получаваме и още на следващия ден вие имате резервната част налична, навреме и в най-удобния момент. Това е процес, който вече се случва в Германия. Надявам се да го видим скоро и в България.

В Линтех предлагаме продукти с вграден сензор, така че първите производствени компании, които ги вложат в своите процеси, ще бъдат пионери на нашия пазар.

Очаквам също производствата в България да започнат да обръщат все по-голямо внимание на филтриращите системи за въздух. Инсталирането им във фабриките дава много добавена стойност и бележим интерес към тях през последната година.

По време на изложението MashTech&InnoTech в София имате интересна презентация: История за производствата, в които дишаш свободно. Там ли ще разкажете повече за тях?

Х: Щандът ни ще е посветен на Линтех и продуктите, които предлагаме. Разбира се, няма как да покажем всичко, но екипът ни ще е на линия. На 16 април ще направя презентация за филтриращите системи за маслена мъгла AR Filtrazioni. Избрахме тази тема, защото вярваме, че замърсеният въздух в производствата е голям проблем и оказва пряко влияние върху здравето на хората. А ние имаме решение, което е ценно да се покаже. Така че, елате. Обещавам, че ще е интересно!