Разбъркващи елементи

Гергана Ангелова

Продуктов мениджър

ПОЛЗИТЕ.НА.ПРОДУКТА

Разбъркващи елементи с възможност за работа с течливи и вискозни флуиди, разтваряне на сухи вещества, смесване на взаимно неразтворими продукти. Изработка от неръждаема стомана, високолегирани сплави, покритие от еластомер при абразивни приложения или от полимер при агресивни среди.

ПРИЛОЖЕНИЕ

Най-важното при избор на бъркалка е нейното предназначение. Процесите обичайно са на разбъркване, смесване, хомогенизиране, диспергиране, суспендиране, предотвратяване на утаяване, поддържане в движение, равномерно разпределение на частици, темпериране, деаериране и други. Всеки един процес изисква определен разбъркващ елемент и е трудно да се избере универсален такъв. Ние разполагаме с широк набор от геометрии на разбъркващите елементи, специален индивидуален дизайн съгласно спецификите на работната среда и възможност за задълбочен анализ на процеса и провеждане на лабораторни или реални експерименти.

  • Пропелерен разбъркващ елемент (перка) е най-познатата конструкция, подходяща за леки задачи и водоподобни продукти. Обичайно е с най-ниска себестойност, тъй като изисква високи обороти и съответно не се нуждае от редуктор, а се задвижва директно от мотора. Ако аерирането и накъсването на продукта не са проблем, този бързооборотен разбъркващ елемент с периферна скорост от 10÷12 m/s е подходящо решение. Монтира се ексцентрично или в комбинация с отбойници, създава аксиален турболентен поток и се ползва за хомогенизиране и суспендиране.
  • Дисков разбъркващ елемент (дисолвер) е подходящ за ниско и високо вискозни продукти. Най-често се ползва за диспергиране, където са нужни високи сили на разкъсване и притриване. Бързооборотен елемент с периферна скорост от 30 m/s, който създава радиален поток.
  • Котвен разбъркващ елемент (котва) е най-често ползваната конструкция за гъсти продукти с вискозитет до 200 000 mPa.s. Изключително енергоемка конструкция, с ниски обороти и периферна скорост от едва 2 m/s. Остриетата минават близо до стената на резервоара и често се ползват и за остъргване и предотвратяване на отлагания от продукта. Създава тангенциален поток и се ползва за хомогенизиране, поддържане в движение, темпериране.
  • Лопатков разбъркващ елемент (прави или наклонени лопатки) създава аксиален поток, който натиска продукта към дъното, настрани и оттам нагоре по стените. Подходяща е за течни и средновискозни продукти, като е добре позната и надеждна конструкция. Често се нуждае от няколко нива, високи обороти, специална геометрия на лопатките и почти винаги изисква отбойници вътре в резервоара. С периферна скорост от 6÷10 m/s е подходящо решение за нечувствителни към накъсване флуиди.
  • Интерфериращ разбъркващ елемент (интермиг) се ползва за хомогенизиране, суспендиране, аериране и темпериране на средновискозни продукти. С периферна скорост от 2÷12 m/s този вид разбъркващ елемент изисква отбойници и минимум 2 нива (взаимно перпендикулярни), като създава турбулентен аксиален и радиален поток.
  • Вискозен разбъркващ елемент (вископроп) е с две лопатки, които създават силен аксиален поток, който силно намалява утаяването на продукта. Обичайно изисква отбойници, периферната му скорост е 4÷12 m/s и е подходящ за хомогенизиране, суспендиране и аериране.
  • Чашковиден разбъркващ елемент (конус) е оптималното решение за всяка задача на разбъркване. С периферна скорост от едва 2÷3 m/s е изключително подходяща за вискозни и взискателни течности, които не търпят накъсване и аериране. Създава два потока в съда: един въртелив към дъното и друг въртелив по височина на съда. По този начин се осигурява най-добрият обмен в целия обем, отлично разпределение по височина и никакво навлизане на въздух в продукта. Обичайно едно ниво е напълно достатъчно дори при резервоари с височина 7÷8 m, като дори тогава бъркалката не се нуждае от долен лагер. Ниската мощност и обороти на мотора и работата без необходимост от отбойници значително облекчават конструктивно и ценово резервоара. Задължителното централно разположение облекчава и измиването на резервоара и бъркалката.
    • PROMI JET е класическият конус за продукт с вискозитет до 50 000 mPa.s, осигуряващ внимателно разбъркване, минимално накъсване и отлично деаериране.
    • PROMI JET Taurus е модификация за увеличено накъсване и срязване на продукта, подходящо при диспергиране и суспендиране и вискозитети над 50 000 mPa.s.
    • PROMI JET Easy Clean е скъсен модел с подобрена геометрия за лесно измиване при CIP процеси в производството на храни и напитки, който е приложим за нисковискозни продукти, които не изискват накъсване и срязване.
    • PROMI JET Eco е най-новият ни патент, чиято модифицирана геометрия с процепени конуси намалява консумацията на енергия с 20÷30% поради редуцирани обороти и същевременно подобрява аксиалния и радиалния поток, без да предизвиква плискане в резервоара.

ПОЛЗИТЕ.ЗА.ВАС

Дългогодишният ни опит ни позволява бързо да ви ориентираме в широката гама на предлаганите от нас разбъркващи елементи. Тъй като свойствата на бъркалката не се крият само в тях, ние ще ви консултираме относно дължината на вала, оборотите и позиционирането, които са съществени фактори за постигане на желания ефект. От Вас ще дойде задачата, ние ще Ви консултираме безплатно, ще Ви препоръчаме продукт, ще го доставим навреме и ще Ви съдействаме с монтажа.

За изтегляне

Имате въпрос? Пишете ни тук!

инж. Гергана Ангелова

Продуктов мениджър

ул. Голямоконарско шосе 17
4204 Царацово
Bulgaria

Марин Маринов

Специалист продажби

ул. Голямоконарско шосе 17
4204 Царацово
Bulgaria
chevron-right