Работите в сектор рудодобив? Ето продуктите, с които да повишите производителността и качеството си

Рудодобивната индустрия има силно икономическо значение за всяка страна и България не е изключение. Този бранш е конкурентен у нас, като най-често се добиват желязо, олово, цинк, мед, варовик и др.

Заетите в сферата на рудодобива работят в една от най-тежките индустрии у нас, а големите затруднения в сектора са:

  • голяма запрашеност на въздуха и техниката, с която се работи
  • транспортиране и филтриране на силно замърсени флуиди, често примесени с камък, химикали или други вещества;
  • специални изисквания за опазване на околната среда и ефективно управление на ценни ресурси като водата.

Това са само част от причините защо оптимизацията на процесите и подборът на подходящи продукти в рудодобивната индустрия е от изключително значение. За да ви насочат в избора, инженерите на Хенлих съставиха НОВА брошура с ценна информация за отрасъла. Част от тези продукти споделяме и в настоящата статия.

Вижте ТОП продукти
за химическата промишленост

ИНДУСТРИАЛНИ ПОМПИ ЗА ВСЕКИ ПРОЦЕС

Хенлих предлага голямо разнообразие от помпи, като нашите инженери притежават над 15 години опит в работата с флуиди с различни свойства.

Дозиращи помпи

Дозиращите помпи са здрави и с много надеждна конструкция. Транспортират различни химикали, киселини и основи. Хенлих предлага голям избор от типоразмери, включително с опция за ръчно или автоматично управление на дебита и надграждане до цяла дозираща система за монтаж на земя или стена. Могат да бъдат метални (неръждаема стомана) и неметални (полипропилен, PVC, PVDF), мембранни и бутално-мембранни дозиращи помпи, задвижвани от електромагнит или електромотор. Дебитът им достига до 3100 l/h, а налягането до 80 bar.

Използват се при:

  • третиране и обработка на процесни и отпадни води (пречистване, неутрализация на pH);
  • дозиране на химикали и реагенти в обогатителните процеси.

Дозиращи помпи

Перисталтични помпи

Перисталтичните помпи имат отлично самозасмукване и могат да работят дори на сухо. Транспортират течни и гъсти флуиди, включително силно абразивни и с едри частици. Поддръжката и обслужването им е лесно, тъй като нямат клапани или уплътнения и се сменя само маркучът. Моделите са метални с еластомерен маркуч (NR, NBR, EPDM), работещи в сух или мокър режим (с и без лубрикант), с дебит до 60 m3/h и налягане до 15 bar.

Използват се при трансфер на утайки, шлака, шлам, химикали за водообработка, варно мляко, чисти и отработени масла за механизация и води от хвостохранилища.

Перисталтични помпи

 

МАШИНИ ЗА КОНТРОЛ НА ЗАПРАШАВАНЕТО

Контролът на запрашаване е сред най-важните дейности в рудодобивната индустрия, където често се налага обезпрашаване, пресипки на транспортни ленти, прахопотискане на трошачни и пресевни инсталации, насипване на руди и камъни в открити камиони и площадки.

За оптимизацията на този процес Хенлих предлага собствена разработка машини, включително телескопични пълначни ръкави, прахоуловители и оръдия за водна мъгла. Те ограничават запрашаването и замърсяването на околната среда. Нашите инженери притежават богат опит и могат да препоръчат подходящия продукт, с който да ограничите замърсяването на въздуха и разпиляването на ценни суровини.

Телескопични ръкави

 

ДЮЗИ ЗА ПРЕЦИЗНО ИЗМИВАНЕ И ПРАХОПОТИСКАНЕ

Три са основните видове дюзи, които са подходящи за рудодобивния бранш. Те се използват най-вече за измиване и прахопотискане в различни процеси.

Дюзи с плоска струя

Дюзите с плоска струя могат да бъдат метални (неръждаема стомана и месинг) и неметални (PVDF). Създават добре оформена и равномерна плоска струя. Концентрираната им сила позволява отстраняване на упорити замърсявания. Могат да работят с агресивни флуиди и в тежки условия, което ги прави универсални откъм приложения.

Дюзи с плътен конус

Дюзите с плътен конус създават изключително равномерна пулверизация със стабилен ъгъл на разпръскване, независимо от промяната в налагането. Имат големи проходни сечения, които  предпазват от запушване. Този вид дюзи също работят с агресивни флуиди и в тежки условия. Могат да бъдат метални (неръждаема стомана и месинг) и неметални (PVDF), както и с четири конструкции: аксиални, тангенциални, снопови и дюзи с отражателен диск.

Дюзи с кух конус

Дюзите с кух конус са метални (неръждаема стомана и месинг) и неметални (полипропилен, полиамид, PVDF). Създават равномерна фина пулверизация. Това ги прави подходящи при инсталации за охлаждане или овлажняване на въздух, както и за прахопотискане при нисък разход на вода.

Дюзи

 

ГУМЕНИ И МЕТАЛНИ КОМПЕНСАТОРИ ПРОТИВ ВИБРАЦИИ

Компенсаторите на Хенлих са два основни вида: метални (въглеродна, неръждаема, високолегирана стомана) и гумени (NBR, EPDM, FPM, IIR, CR). Предлагаме модели с вътрешна защитна втулка при работа с абразивни флуиди или с едри частици, включително поръчкови модели, които се изпълняват спрямо задание на клиента.

Основната задача на компенсаторите е да поемат линейните движения на тръбопровода. Поставят се преди и след съоръжения за гасене на вибрации и шум, поемане на аксиални, латерални и ъглови движения на тръбни трасета поради температурни разлики.

Компенсатори

 

ИЗБЕРЕТЕ ХЕНЛИХ – ЕДИН ДОСТАВЧИК С МНОГО РЕШЕНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВАТА В БЪЛГАРИЯ

Хенлих предлага решения за всяка индустрия, а в портфолиото ни ще откриете над 100 000 продукта. Екипът ни е съставен от опитни специалисти, като всичките ни търговци са дипломирани инженери. Клиентите ни предпочитат, защото поддържаме артикули на склад, а което не е налично в момента, доставяме в кратки срокове. Ежедневно получаваме запитвания от цяла България и отговаряме на всяко до 24 часа.

Кажете ни от какво се нуждаете. Ще намерим оптималното решение и за вас!

Ще ни откриете на тел. 032 621 929 и e-mail: office@hennlich.bg

Статия сектор рудодобив