Зъбни помпи - принцип на работа, разновидности и приложение

Зъбните помпи са вид обемни помпи и са най-старата позната конструкция помпи за пренос на гъсти течности.

Основни изисквания към флуида, който ще премине през помпата, е да има мазилни свойства и да не е абразивен. Продуктът преминава между пространството на две зъбни колела, които според начина на зацепване определят конструкцията на помпата като такава с външно или вътрешно зацепване.

Свържете се с нашите специалисти

При зъбната помпа с външно зацепване водещото колело е монтирано върху задвижвания от мотора вал, зацепва се външно и така придава движението върху водимото зъбно колело. Тази конструкция е подходяща за ниски вискозитети и дебити и високи налягания.

При зъбните помпи с вътрешно зацепване валът на помпата върти зъбен венец по периферията на работното пространство и движението се придава на паразитно зъбно колело, монтирано на предния капак на помпата. Двете работни колела са разделени с полумесец в корпуса на помпата. Тези зъбчати помпи са подходящи за високи вискозитети, дебити и температура.

Зъбните помпи транспортират плавно и надеждно вискозни продукти като шоколад, тесто, мармалад, кремообразен пълнеж, битум, масла, греси, смола, козметични кремове и унгвенти. Конструкцията им позволява реверсивност, лесно регулиране на оборотите и възможност за дозиране, вграден байпасен клапан за предпазване на помпата и тръбното трасе, обогревна риза на капака и/или корпуса, специално уплътняване на вала при агресивни или запалими течности, взривобезопасно изпълнение и други.

Хенлих си партнира с водещи европейски производители на зъбни помпи и може да Ви консултира в избора на правилната зъбна помпа за Вашата задача.

Зъбни помпи - принцип на работа, разновидности и приложение