Проследихме технологията на производство на бои и лакове и селектирахме най-добрите продукти за всеки процес

 

Производство на бояджийски материали е сред най-развитите отрасли на химическата промишленост в България. Познаваме марките на най-големите родни производители и знаем, че те са синоним за качество.

Какви са предизвикателствата пред отрасъла?

Първо, произвеждат се разнообразни бояджийски материали: бои, лакове, грундове, емайли, спрейове, обезмаслители и др. И всеки от тях носи определени специфики в зависимост от сферата му на приложение, повърхността, върху която ще се нанася и химическия си състав. Боите за домашна употреба се различават от професионалните бои, които се използват в строителството. Боядисването и лакирането на автомобили и автомобилни части също е съпътствано от редица особености.

На пазара вече имаме антибактериални бои, миещи се бои, полуматови, съдържащи силикон и много още видове. Всички те дават специфични решения и се търсят от потребителите, което пък предполага по-голяма гъвкавост от страна на производствата. За да съумеят те да запазят конкурентоспособността си, трябва да се стремят към:

  • Оптимизация на производствените процеси
  • Избор на най-подходящите индустриални продукти
  • Удължаване живота на машините
  • Инвестиране в нови технологии и разработване на нови продукти

Вижте ТОП продукти
за химическата промишленост

Нека разгледаме каква е производствената технология в този сектор и на кой етап какви продукти се прилагат.

 

Етап №1 при производството на бои и лакове: Приготвяне на дисперсионна смес

На този етап се работи с течни изходни сурови като: багрила, смоли, масла, разтворители, алкохоли и вода. Те се съхраняват в отделни съдове, а оттам се транспортират до смесителни резервоари, където се оформя вискозна смес. Към нея се подават пигменти и филмообразуващи агенти. Така получената плътна маса се нарича „дисперсионна смес“ и отива към мелницата.

За този процес е необходим набор от различни по функционалност продукти:

  1. Зъбни помпи – Позволяват работа с гъсти и течни агресивни, летливи, корозивни и опасни флуиди при пълна херметичност към околната среда. Перфектни са за работа именно с дисперсионната смес и се предлагат във взривозащитено изпълнение. Осигуряват високи дебити до 350 m3/h и налягане до 20 bar. Могат са бъдат метални (чугун, неръждаема стомана) и неметални (полипропилен, PVDF, тефлон).
  2. Двойномембранни пневматични помпи – Прилагат се за същите цели като зъбните помпи и се явяват ценово изгоден вариант за транспортиране на леснозапалими флуиди във взривоопасна атмосфера. Могат да бъдат метални (алуминий, чугун, неръждаема стомана) и неметални (полиетилен, тефлон). Пневматично задвижваните мембранни помпи достигат дебит до 850 l/min и налягане до 8 bar.
  3.  Уреди за измерване на ниво – препоръчваме LC поплавков нивомер, защото може да бъде с аналогов изходен сигнал или с рийд контакт за крайно ниво. Монтира се вертикално на резба или фланец, като постоянно следи нивото на течността. Изработен е от неръждаема стомана, PTFE, PVDF и други химически устойчиви материали, а поплавъкът му е съобразен с плътността на течността.
  4. Ротационни миещи глави – Много добро решение за измиване на резервоари за съхранение и бункери на диспергиращи апарати. ATEX моделите са за работа при съдове с диаметър до 15 м. Миещите глави са метални, като Хенлих предлага много широка гама модели с пропускливост до 370 l/min.
  5. Компенсатори за тръбните трасета – Поставят се преди и след помпи за предотвратяване предаването на вибрации, движения и гасене на шум към тръбопроводите, по които се транспортират суровини. Те се метални и се изработват с широк спектър от корозионно устойчиви материали.
  6.  Промишлени бъркалки за смесителните резервоари – Удобно и функционално решение за хомогенизиране, смесване, предотвратяване на утаяване и седиментация в резервоари за съхранение. Изработват се от неръждаема стомана и с широк набор от разбъркващи елементи. Хенлих предлага и изработка на бъркалки и по индивидуално задание.

Промишлени бъркалки за смесителните резервоари

 

Етап №2 при производството на бои и лакове: Смилане на дисперсионната смес

Получената смес от първия етап постъпва в специална мелница, където минава през три процеса: омокряне, смилане и диспергиране.

За омокрянето се използват повърхностно активни вещества (ПАВ), които отнемат замърсяванията по пигментите. Смилането представлява механично раздробяване на пигментите до фини частици чрез притриване. Диспергирането е крайният процес, при който омокрените пигментни частици се разпределят равномерно в сместа.

Най-важният индустриален продукт на този етап е индустриалната помпа, която ще изберете. Хенлих предлага над 50 типоразмера с различни технически характеристики, а нашите инженери-търговци ще ви консултират коя е най-подходящата помпа точно за вашите нужди.

Индустриални помпи

 

Етап №3 при производството на бои и лакове: Завършване на продукта

Дисперсията от мелницата минава през три завършителни етапа: изтъняване, тониране и смесване. При изтъняването се използва разтворител или смола за получаване на покритие с добър филм. При тонирането се ползват добавки за получаване на желания цвят, а финалният етап на смесване води до получаване на крайния продукт.

Тук също е важно да имате подходящата индустриална помпа, която да транспортира изтънителите и добавките. Миещите глави, бъркалки за смесителните резервоари, клапани, кранове и компенсатори за тръбните трасета отново влизат в употреба.

 

Етап №4 при производството на бои и лакове: Опаковане на крайния продукт

На този последен етап готовият продукт се филтрира и се подава към пълначна машина, която го затваря в подходяща разфасовка.

Тук има един елемент, който е важно да се подбере внимателно. Това са промишлените филтри, като Хенлих предлага широка гама сменяеми и автоматични филтри. Те са метални и неръждаеми, с голям набор филтърни елементи със степен на филтрация до 0,2 микрона и подходящи за флуиди с различни вискозитети. Намират приложение при финалното очистване на крайния продукт преди опаковане.

Опаковъчната машина, от своя страна, също ще се нуждае от елементи за поддръжка като: системи за централно мазане, линейни направляващи, кабеловодещи вериги, датчици, пружини, уплътнители, о-пръстени и др.

 Опаковане на крайния продукт

Инженерите на Хенлих познават спецификата на работа не само в тази, но и в други индустрии. Свържете се с екипа ни и ни кажете от какво се нуждаете на тел. 032 621 929 или e-mail: office@hennlich.bg

Ще намерим оптималното решение за вас!

Продукти за производство на бои и лакове