Търсят се смели приложения на полимерни лагери

8-мо състезание manus® - краен срок 24 февруари 2017

Едва ли някоя друга машинна част е толкова подценявана като работещите без поддръжка плъзгащи лагери от полимери. Милиони полимерни лагери си вършат работата "тихо" в истинския смисъл на думата - в голям брой устройства, оборудване и машини. И все пак, тъй като са толкова дискретни, те рядко привличат вниманието на хората. През 2003 г. тази ситуация ни накара да стартираме конкурс за полимерни лагери- състезанието manus®. През 2017 ние за осми път търсим индустриални приложения на полимерни лагери, които се открояват със своята техническа и икономическа ефективност, както и с креативност и смелост на разработчика. Целта е да се подчертае техническото превъзходство на полимерните компоненти на машината: къде незабележима пластмасова втулка е решила един дългогодишен проблем, или къде едно приложение е станало възможно или е било оптимизирано единствено заради използването на лагер от полимер?

Награден фонд manus®... 2017:

Златен manus®: парична награда € 5000

Сребърен manus®: парична награда € 2500

Бронзов manus®: парична награда € 1000

Проектът се провежда в световен мащаб "manus®" – името на международния конкурс, означава "ръка" на латински. Тази ръка символизира стремежа към изследване на нови пътища в областта на лагерните технологии чрез използване на трибополимери. Съвместната инициатива на igus® GmbH, Института за композитни материали (IVW), списание Industrie-anzeiger и Кьолнския университет за приложни науки, кани всички конструктори и дизайнери да вземат участие. Ако имате интересни и впечатляващи примери за приложение на полимерни лагери, участвайте в 8-мия конкурс manus® и спечелете една от трите награди. Очакваме с нетърпение Вашето участие!

Краен срок: 24. февруари 2017

Условия за участие:

Конкурсът manus® за приложение на пластмасови плъзгащи лагери ще се реши от независимо жури, съставено от професионалисти от областта на научните изследвания, икономическата преса и производители. Смелостта и творчеството са най-важните неща за журито и ще водят до високи оценки. Затова посочете ясно защо Вашето приложение на плъзгащи лагери от полимери е смело и креативно. Одобрени за участие са всички приложения с плъзгащи лагери, изработени изцяло от полимери. Не могат да участват приложения на плъзгащи лагери, които са само покрити с пластмаса, тъй като не всички свойства на пластмасата са доминиращи при подобен случай. Чисто теоретични идеи и концепции също не се допускат. Необходимо е да има поне една работеща версия на устройството, в която техническите ползи и предимства от приложението на пластмасови плъзгащи лагери са очевидни.

Къде незабележима пластмасова втулка е решила дългогодишен проблем, приложение е станало възможно или е оптимизирано с помощта на полимерен лагер?