Пример от практиката: Как сглобихме филтрираща система, която също така гаси стружките във въздуха

Филтрацията на въздух в производствата се превърна в една от водещите ни теми през последната година. Споделихме историята за производствата, в които дишаш свободно, по време на:

- MachTech & InnoTech Expo през април 2019 г.

- Хенлих отблизо: Един ден с практици и 5 кратки, но вдъхновяващи презентации  от инженери за инженери

- Дори направихме безплатен уебинар през юли тази година

Щастливи сме, че нашите филтриращи системи стават все по-популярни, а производствата осъзнават нуждата от по-чиста и по-здравословна работна среда. Преди 6 месеца ни се довери и едно производство на хидравлични изделия, което обаче беше изправено пред интересен казус.

С КАКЪВ ПРОБЛЕМ СЕ СБЛЪСКАХМЕ?

Клиентът дойде при нас през месец май със следното затруднение: Процесите на полиране в производството се извършват на сухо и вследствие на това се отделят искри във въздуха, които създават предпоставки за пожар. Системата за филтрация на въздуха, която са използвали преди това, не е работила ефективно и се е запалвала вследствие на погълнатите искри. Това налагало постоянната ú подмяна и съответно излизало много по-скъпо и неефективно.

Нашият екип трябваше да даде решение, което да е работещо и функционално в конкретната работна среда - да гаси искрите и да филтрира въздуха едновременно. 

Hennlich – пример от практиката – филтрираща система в производство на хидравличния изделия

КАКВО РЕШЕНИЕ ДАДОХМЕ?

Инж. Христо Биндев пое проекта. Той е продуктов мениджър в Хенлих за лагери, защитни покрития и аспирационни системи при прах и маслена мъгла.

Той препоръча филтрираща система от серията ARNO, която обаче реорганизирахме. Към нея приспособихме допълнителни елементи, чрез които стружките да се гасят преди реално да влязат в машината. Филтриращите системи от серията ARNO са с 5-степенна филтрация – имат смукател, метален механичен филтър, ръкавен филтър с голяма филтрираща повърхност, шумозаглушителна и подготвителна група за последния етап, EPA филтъра. Тази 5-степенна филтрация гарантира 99,95% елиминиране на частиците над 0,15 микрона.

Нестандартното, което добавихме към машината, е елементът за гасене на стружки. Той представлява лабиринт, през който стружките се прекарват, за да могат да се изгасят и уталожат предварително. По този начин ефективността на филтриращата машина нарасна значително.

КАКЪВ РЕЗУЛТАТ ПОСТИГНАХМЕ?

Филтриращата система работи безпроблемно вече 6 месеца. Всички подпалвания и опасност от пожари са неутрализирани.

Тъй като системата е само една, в момента се наблюдава нейното състояние, което след 6 месеца употреба е много добро. От производството потвърждават, че нямат проблеми с искрите и всичко работи нормално.

ЗАЩО И ВИЕ ДА ИЗБЕРЕТЕ ФИЛТРИРАЩА СИСТЕМА ОТ ХЕНЛИХ?

Филтриращите системи на Хенлих и в частност серията ARNO имат много предимства. Първо, те изискват поддръжка в големи интервали от време – само един път годишно или на 2-3 години в зависимост от това какъв филтър се е запушил и дали има елемент за смяна. Второ, самите филтри са на много добра цена, сравнени с конкуренти. Трето, машините работят икономично и пестят средства за електроенергия. Ако се използват за филтрация на маслена мъгла, 78% от уловеното масло може да се рециклира и да се върне в производството.

Допълнителна информация по темата може да откриете в статията ни Филтриращите системи, които пестят по 2000 лв/год. на производствата в България. Може да разгледате също така нашата онлайн презентация за филтриращите системи и да се свържете с инженерите на Хенлих на тел. 032 621 929 и e-mail: office@hennlich.bg

Hennlich – пример от практиката – филтрираща система в производство на хидравличния изделия