Инж. Петър Матов: През 2020 г. Хенлих ще предложи трансмитер с IO линк и 3D принтирани ротаметри

Използването на качествена измервателна техника в производствата е важна предпоставка за избягването на проблеми и аварии. Правилно избран и поставен уред за следене на поток, например, може да предотврати повреда в машина или скъп ремонт в размер на 15 хил. лв.

За подобен случай ни разказва инж. Петър Матов, доказан експерт в сферата на измервателната техника, нагряването и нагревните елементи.

Здравей, Петър, ти си инженер по професия и си специализирал в сферата на измервателната техника. Разкажи ни с какво точно се занимаваш.

Здравейте, казвам се Петър Матов и вече над 5 години оглавявам отдел Измервателна техника на Хенлих България. Предлагаме контролно-измервателна техника и по-конкретно датчици за поток, ниво, температура, налягане, Ph, влажност и проводимост. Второто ни подразделение са нагреватели и нагревни елементи, като например нагреватели за галваника, нагревни кабели, маркучи и подложки, както и други уреди за индиректно нагряване. Имаме изключително богата гама и от двата типа продукти.

В кои индустрии вашите продукти са най-търсени? Къде сте лидери?

По-специфична е ситуацията при нагревателите за галваника, защото за да ги използваш, трябва да имаш линия или вани с разтвори за нагряване. Приложението на продуктите е строго специализирано.

Измервателна техника обаче е нужна на всяко производство. За там ни търсят буквално от всички индустрии. Имаме клиенти в машиностроенето, енергетиката, хранително-вкусовата и фармацевтичната промишленост. Към момента сме доста силни и в областта на хидравликата.

На какво залагате повече – голямо разнообразие от продукти за специфични приложения или по-малко, но универсални модели?

Всъщност, и на двете. Предлагаме, например, над 30 модела ротаметри и сигнализатори за поток. Внасяме ги от производител, който може да ги калибрира за точно определен флуид - течност или газ. Въпреки че стандартно са за въздух и вода, скалата им може да се направи за измерване на олио, азот или др.

Измерителна техника Grisinger

Калибриран ротамeтър звучи като нещо наистина практично. Как българските производства могат да се сдобият с такъв? Каква е процедурата и колко време отнема?

За около три седмици клиентът пуска запитване и получава своя ротаметър. Срокът за поръчкови изделия е толкова добър, защото работим директно с европейски производители и държим постоянна връзка с тях. Когато се налага, предлагаме опция за експресна изработка и доставка, при която срокът се скъсява двойно и дори повече.

Подобна е ситуацията и за гамата ни с поплавкови нивомери. Те могат да се поръчват с нестандартна дължина и да се изработват съобразно специфичния разтвор, в който ще бъдат потапяни. Тези нивомери се ползват много в хидравликата и където е необходимо измерване на течности със специфичен вискозитет и плътност.

А какви други продукти предлагате, които са подходящи за измерване в хидравликата?

В една хидравлична система е много важно да се следи дали има постоянна циркулация на маслото. Това се прави с т.нар. сигнализатори за поток, каквито имаме в Хенлих. Те не измерват потока, но дават сигнал, ако маслото падне под определен поток, например, литри на минута.

Вече споменах поплавковия нивомер с поплавък, който работи в масло. Бих допълнил списъка също с датчик за измерване на много високо налягане на хидравлични системи, както и модели, които издържат на пикове, т.е. рязко повишаване и спад на налягането.

В големите задвижвания има също редуктори, които са с постоянна циркулация на масло. В такива системи се монтира датчик, който следи дали има достатъчно масло и се избягва опасност от прегряване на системата. Наши датчици от такъв тип се ползват в минната индустрия.

Какво се случва, ако в хидравличната система няма поставен такъв датчик? Потокът на маслото спада, нямаме сигнал и съответно не се вземат мерки. Какво следва?

Наскоро имахме подобен проект. При нас дойде клиент в областта на рудодобива, който на топкова мелница не беше поставил никакви датчици. В един момент потокът на маслото спада и лагерите на мелницата задират. Като резултат в производството спряха машината. Отне им 4 седмици и 15 хил. лв. разход за възстановяване на лагера.

След този случай от тях получихме запитване за цялостна доставка на измервателна техника за поток и температура. Клиентът имаше високи изисквания, но отговорихме на всички.

Измерителна техника Suchy

А от кои производители доставяте измервателната техника и от колко време в Хенлих работите с тях?

Имаме доставчици от Германия като GHM group и Suchy Messtechnik. С тях работим от над 10 години, а Хенлих е официален представител за България.

GHM group имат три производства в Германия и са специализирани в процесите на налягане, температура, поток, докато Suchy Messtechnik - в манометрите и термометрите. Партнираме си също с Meister, като от тях взехме датчиците за поток за топковата мелница, която споменах.

Представляваме и Mazurczak, специалисти в областта на нагреватели за галваника, и Thermocoax Isopad, които произвеждат продукти за индиректно нагряване.

Има ли някой от продуктите ви допирната точка с Индустрия 4.0?

Има. Доставчиците ни работят по този въпрос. През 2020 г. очакваме Meister да предложи на пазара трансмитер с IO линк, който ще позволява обмен на информация и комуникация между различни устройства за Индустрия 4.0. Към него ще може да се включи температурен датчик, защото освен аналогов изходен сигнал и превключващи контакти, ще има и вход.

Скоро ще предлагаме и 3D принтиране на ротаметри. Това ще даде неограничени възможности в изработката на специфични скали, обхвати за измерване и материали.

Тези нови продукти ще предизвикат ли интерес у българските производства?

Надявам се. Те са иновативни и щом в Германия са решили да произвеждат подобни устройства, то на практика има нужда от такива.

Ще ни позволят да даваме още по-персонализирани работещи решения на производствата и да затвърдим позицията на Хенлих като партньор, на когото може да се разчита. Ние винаги даваме възможно най-бърз отговор (още на следващия ден) и се придържаме към мотото „от инженери за инженери“.

Хенлих България е част от международна група с още над 20 страни от Европа. Какви предимства ви дава това?

Първо, разчитаме на подкрепа и ноу-хау от страна на другите фирми от Хенлих Груп.

Второ, централата ни в Австрия тества и одобрява всеки производител. Ако мине проверките, всички фирми от групата започват работа с него. Ето защо нашите немски производители са с доказана история в процесната автоматика и нагряването.

Трето, всеки доставчик е специализиран в производството на определен тип устройства и това ни дава възможност да имаме точните решения за всяка индустрия.

Какви са плановете ти за развитие на отдела? Какво да очакваме от вас след шест месеца?

Към момента отделът ни се увеличава и планираме да оптимизираме някои процеси, за да предложим още по-качествено и бързо обслужване на клиентите си. Очаквам с нетърпение да видим на живо и новите продукти за Индустрия 4.0, за които вече разказах.

Инженери от отдел Мерес на Хенлих България