От инженери за инженери: 20+ селектирани продукта за химическата промишленост [част втора]

Химическата промишленост е сред най-бурно развиващите се индустрии по света и у нас. Статистиката сочи, че през 2019 г. ръстът на индустрията в Европа се е покачил с 0,5%, а секторът се равнява на 620 милиарда долара. Ето защо е важно промишлеността да се развива и в България, а страната ни да става все по-конкурентноспособна.

В стремежа си да бъдем полезни на производствата у нас екипът ни подбра над 20 продукта, специално селектирани за химическата промишленост. [вижте другите над 10 продукта]

Като международна инженерно-търговска компания Хенлих разполагаме с над 100 000 продукта в портфолиото си. Предлагаме компетентна консултация и работещи решения, които оптимизират производствените процеси. Сред дългогодишните ни клиенти са производства като Оргахим, Агрополихим, КЦМ и др.

Нашите търговци са дипломирани инженери и притежават над 10 години опит и професионална експертиза. Познават спецификата при работа с флуиди с различен вискозитет и дори взривоопасност. Работата с екипа ни помага на всяко производство да:

  • Въведе съоръженията си по-бързо в експлоатация
  • Повиши производителността
  • Удължи жизнения цикъл на машините
  • Осигури по-добра прецизност на процесите
  • Управлява процесите си по-гъвкаво

Един от начините да постигнете всичко това е чрез избора на подходящи продукти. Нека разгледаме част от тях.

Вижте ТОП продукти
за химическата промишленост

СМАЗОЧНИТЕ СИСТЕМИ В ХИМИЧЕСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ. ОСИГУРЕТЕ ПРОИЗВОДСТВЕН ПРОЦЕС БЕЗ АВАРИИ

Нашата практиката сочи, че производствата от химическата промишленост се насочват към два основни вида смазочна техника.

Едноточковите лубрикатори, както говори и името им, смазват само една точка. Те са гъвкаво решение за всяка индустрия. Автоматични са, като могат да бъдат еднократни или със сменяем пълнител. В Хенлих ще откриете всякакви масла и греси, като предлагаме и такива с FDA сертификат. Лубрикаторите са съвместими с изисквания за работа в контролирана среда. Много надеждни и качествени, внос от световен лидер в бранша. Използват се за смазване на подвижни елементи – лагери, линейни направляващи, вериги, сегментни транспортни ленти към производствени линии. Най-търсеният ни модел е автоматичен точков лубрикатор SKF SYSTEM 24.

Системите за централно мазане за поточни линии се прилагат при смазване на подвижни елементи като лагери, линейни направляващи, вериги и транспортни ленти. Нашите решения са качествени, надеждни и гъвкави. Приложими са за всяко производствено предприятие, защото се персонализират спрямо ситуацията и машините. Хенлих предлага и собствена разработка многоточкова прогресивна система за централно мазане на до 12 или 18 точки.

ИЗМЕРВАНЕТО НА ФЛУИДИ В ХИМИЧЕСКАТА ПРОМИШЛЕНОСТ. ЗАЩОТО ПРЕЦИЗНОСТТА Е ОТ КЛЮЧОВО ЗНАЧЕНИЕ

Хенлих предлага над 100 уреда за измерване на поток, ниво, налягане, дебит, температура и Ph. Измервателната ни техника се внася само от Германия и покрива най-специфичните изисквания на всяка индустрия.

За химическата промишленост, например, предлагаме специален обемен дебитомер за измерване на гъсти и вискозни флуиди до 120 000 mPa·s. Дебитомерът се изработва от няколко вида химически устойчиви материали, неръждаема стомана, PTFE, PVDF и др. Може да бъде снабден с брояч и функция за дозиране. Издържа до 150°C и може да бъде взривозащитен. Използва се широко в производството на бои и лакове.

Имаме също поплавков нивомер, който е с аналогов изходен сигнал или рийд контакт за крайно ниво. Настройва се лесно директно от дисплея си, а поплавъкът му е съобразен с плътността на течността. Монтира се вертикално на резба или фланец. Изработва се от неръждаема стомана, PTFE, PVDF и други химически устойчиви материали, като също може да е взривозащитен. Издържа на вещества като железен хлорид и солна киселина. Много е подходящ при производството на торове.

Ротаметрите SC250 са друг продукт, идеален за приложение в химическата индустрия. Издържат на температури до 300°C, имат нисък пад на налягане и се ползват при измерване на големи дебити до 180 m3/h. Освен като чисто механично устройство могат да бъдат снабдени с трансмитер с аналогов изходен сигнал и HART протокол. Намират широко приложение при производството на стеаринова киселина, за следене на потока на мастни киселини или вода, съдържаща киселини.

Сигнализаторите за поток на Хенлих, от друга страна, работят с много голям, но и с много малък поток. Моделите с проточно бутало се ползват за следене на потока на системи с вода и масло. Тъй като са с много здрав метален корпус, се използват при измерване на масло с много голям или много малък поток: 0,1 l/min до 110 l/min. Намират широко приложение, например, в минната индустрия, където лагерите на топковите мелници се обливат постоянно с масло.

ПРАВИЛНОТО НАГРЯВАНЕ НА ФЛУИДИТЕ ПОДДЪРЖА ОТЛИЧНОТО КАЧЕСТВО В ПРОИЗВОДСТВОТО

В химическата промишленост често се налага поддържане на стриктна температура при флуиди, течности и газове, за да не кристализират и да не се сгъстяват. Затова в портфолиото на Хенлих ще откриете разнообразие от нагреватели, които работят със и без директен контакт с медията. Предлагаме нагревателни ризи, саморегулиращи се кабели, нагряващи маркучи и др.

Хенлих предлага нагревателни ризи за варели, които могат да са метални или пластмасови. Снабдени са с контролер или термостат за управление на температурата, като нагряват силно агресивни вещества без да са в контакт с тях. Ризите са много удобни и се поставят бързо, като Хенлих предлага и взривозащитни модели.

Нагревателните саморегулиращи се кабели се прилагат най-вече за предпазване на тръби и съдове от замръзване. Налични са модели, които нагряват флуидите до 600 0C и такива, които са подходящи за работа в взривоопасни среди. Саморегулиращите се кабели имат дълъг експлоатационен живот, енергоикономични са, издръжливи и с химически устойчив външен слой. Използват се широко от нефтопреработвателните предприятия.

Нагряващите маркучи се използват основно за поддържане на температура при придвижване на течности и газове. Снабдени са с температурен датчик и се изработват с различни номинални диаметри (φ 4 до φ  50мм). Хенлих предлага универсални модели, както и поръчкови. Максималната температура, на която издържат, е 200°C.

ПОДХОДЯЩАТА АРМАТУРА И ОСВЕТЛЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ПРОЦЕС

Визуалното наблюдение на процесите е неизменна част при работата с различни флуиди. Хенлих има решение и в тази ситуация, като предлагаме богато разнообразие от люкове, технически стъкла, осветителни тела и всички необходими аксесоари. Всички са с високо качество и надеждни, като могат да се изработват дори по специфично задание на клиента.

В портфолиото ни ще откриете също съединители за безопасно свързване, прекъсване и управление на потоци от всякакви флуиди – течности, пара, газ, вакуум, електрически или оптични сигнали. А когато се налага свързване и уплътняване на съдове под налягане, попитайте ни за нашите сегментни винтови скоби.

ПРУЖИНИ И УПЛЪТНИТЕЛИ. МАЛКИТЕ ДЕТАЙЛИ, КОИТО ПОДДЪРЖАТ ВСЯКА МАШИНА

Хенлих предлага над 5000 вида пружини, подходящи за всяка индустрия. Нашите натискови пружини, например, се използват при конструирането на разнообразни машини, където е необходимо задвижване или силово въздействие на определени детайли. Опъновите пружини се влагат с цел връщане в първоначално положение на подвижни детайли в машини и механизми. Щанцовите пружини, от друга страна, се прилагат в машини, които работят при по-високи температури и имат нужда от акумулираната сила на пружини, както и в механизми с по-динамични движения.

Хенлих предлага изключително богато разнообразие от уплътнители и О-пръстени. За изискванията на химическата индустрия много подходящи се явяват HENNLICH MONAX - самозалепващи ленти от експандиран PTFE, химически неутрални. Това е универсално приложение за уплътняване на всякакви повърхнини. Лентата попълва неравности идеално и е с отлична химична устойчивост. Лесно се заменя и се използва основно при уплътняване на фланци за тръбопроводи, съединяване на произволни профили на въздуховоди или други инсталации без значение на химичните субстанции.

Отлично решение за уплътняване при ротация и възвратно-постъпателни движения, там където се преминава границата на обикновените материали, дават пружинно-еластичните К-маншети Хенлих тип 119/219 и R117. Материалите, от които се произвеждат, са тефлонов компаунд PTFE/05, TFM и свръхмолекулен полиетилен UHMW-PE. Те са с отлична химична устойчивост, добре приложими към почти всички агресивни газове, течности и химикали, с добра товароносимост и с оптимално редуциране на студената деформация. Наличието на V-образна или хеликоидална пружина от неръждаема стомана 1.4310 прави К-маншета механично подсигурен срещу превъртане, придава еластичност и осигурява по-голяма натискова сила.

За статично уплътняване спрямо агресивни медии Хенлих предлага прецизни О-пръстени от различни материали и твърдости – FPM (витон), SI (силикон), FFKM (перфлуорен еластомер), PTFE (тефлон). Те се характеризират с висока устойчивост към различни химични субстанции и високи температури. Добър избор са и О-пръстените с безшевна обвивка от FEР, които са приложими във вакуум и са устойчиви на налягане до 70 bar., а в комбинация с опорен пръстен - до 350 bar. Опорните пръстени от тефлон (PTFE) са отлична добавка при високи налягания. 

ХЕНЛИХ – ЕДИН ДОСТАВЧИК С МНОГО РЕШЕНИЯ. ЗАЩО СМЕ ТВОЯТ ДОВЕРЕН ПАРТНЬОР?

Хенлих предлага решения за всяка индустрия, като в портфолиото ни ще откриете над 100 000 продукта. Нашият екип е съставен от опитни специалисти, а всичките ни търговци са дипломирани инженери. Клиентите ни предпочитат, защото поддържаме артикули на склад, а останалите артикули доставяме в кратки срокове. Ежедневно получаваме запитвания от цяла България и отговаряме на всяко до 24 часа.

Кажете ни от какво се нуждаете. Ще намерим оптималното решение за вас!

Свържете се с нас на тел. 032 621 929 или ни пишете на e-mail: office@hennlich.bg