Саморегулиращи се нагревни кабели: Къде се използват и какво НЕ знаем за тях

Във всяка индустрия в един или друг момент се налага нагряването на флуиди или поддържането им на определена температура, като това се прави по два основни начина – чрез директно или индиректно нагряване.

За първия метод вече ви разказахме по-подробно в статията ни: Нагреватели за галваника от Хенлих – решения за всеки разтвор и материал. Този път обаче ще разгледаме системите за индиректно нагряване, тяхното приложение и особености.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМОРЕГУЛИРАЩИТЕ СЕ НАГРЕВНИ КАБЕЛИ?

Саморегулиращите се нагревни кабели представляват кабели с включен полупроводников материал между двете жила. Когато между жилата протече ток, кабелът се нагрява, а щом достигне определена температура, полупроводниковият материал се превръща в диелектрик и спира протичането на тока.

КЪДЕ СЕ ИЗПОЛЗВАТ САМОРЕГУЛИРАЩИ СЕ НАГРЕВНИ КАБЕЛИ?

Хенлих предлага много богат асортимент саморегулиращи се нагревни кабели, като тяхното приложение е много широко. На практика могат да се използват навсякъде, където се налага пренос на флуиди по тръбни трасета или резервоари.

Това ги прави изключително подходящи за индустрии като химическата, хранително-вкусовата, петролната и др. Ползват се както за предпазване от замръзване, така и за поддържане на работна температура на флуиди. Подходящи са при разтопяване на лед и сняг по улици, тръби, кафемашини и др.

Саморегулиращите се нагревни кабели от Хенлих

КАКВО Е ВАЖНО ДА ЗНАЕМ ЗА НАГРЕВНИТЕ КАБЕЛИ?

Едно от най-важните неща, на които да обърнем внимание при избора на нагревни кабели, е изчисляването на тяхната мощност. Това е услуга, която инженерите на Хенлих предлагат и извършват за своите клиенти.

Второто нещо е да се използва контролер за управление нагряването за дълги тръбни трасета, който да следи околната температура и тази на флуида в тръбата.

Трето, да се предвиди подходяща изолация. Колкото по-голяма е тя, толкова по-малък ще е разходът на енергия.

И още интересна информация!

Най-търсените нагревни кабели са тези от серията BTV, като се използват основно за предпазване на тръбите от замръзване. Понякога се прилагат и в противопожарни системи, за да се гарантира, че водата в тръбите няма да замръзне и ще е винаги в готовност.

Като цяло саморегулиращите се нагревни кабели имат дълъг експлоатационен живот. Устойчиви са на високи температури, включително при паропромиване на тръби. Могат да се използват за нагряване на различни тръби, включително и PVC. Притежават добра химична устойчивост благодарение на защитната си обвивка от Fluorpolymer (-CT) или от модифициран Polyolefin (-CR). Имат захранващо напрежение от 230V AC. Мощността им е от 9 до 29 w/m за нагряване до 65˚С, като при по-високи мощности се използват кабели с по-висока нагревна температура от 200˚С до 600˚С. Подходящи са за монтаж в EX зони.

КАКВИ ДРУГИ СИСТЕМИ ЗА НАГРЯВАНЕ МОЖЕ ДА ИЗПОЛЗВАМЕ?

Освен саморегулиращите се нагревни кабели в Хенлих ще откриете също различни видове съпротивителни нагревни кабели. Специфичното при тях е, че трябва да бъдат ограничени по температура с контролер, който да следи температурата на повърхността им. В противен случай ще прегорят. Нагревната лента може да е изработена от различни материали, например: силиконова, PTFE, стъклотъканна и др.

Друг много търсен продукт в портофолиото ни са минерално изолираните нагревни кабели. Обикновено се ползват при работа по асфалтови бази за поддържане топъл битум, мазут или други флуиди до около 160˚С. Прилагат се също при нагревни температури до 1000˚С. Обвивката им може да е от: медно-никелова сплав, неръждаема стомана 1.4541 и електронагревател от медно-никелова сплав, неръждаема стомана, медна и др. Можем да предложим модели с висока мощност и добра устойчивост на корозия.

Предлагаме също: паралелни нагревателни ленти, PTFE изолирани нагревателни кабели, нагревателни силиконови подложки, нагревателни маркучи и др.

Продукти за индиректно нагряване от Хенлих

ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕТЕ ПРОДУКТИ ЗА ИНДИРЕКТНО НАГРЯВАНЕ ОТ ХЕНЛИХ?

Освен че в Хенлих предлагаме много широк набор от саморегулиращи се нагревни кабели и други системи за индиректно нагряване, имаме също всички необходими аксесоари за закрепване и монтаж, както и нужните контролери за управление. Предлагаме и серия, която е подходяща за нагряване на улуци и покриви. Ако пък имате нужда от нагряване на резервоари, можем да изчислим нужната мощност и да предложим най-доброто и икономично решение.

Нашите инженери винаги осигуряват компетентна консултация и ще ви препоръчат продукт съобразно вашите нужди. Свържете се с нас за допълнителна информация на тел. 032 621 929 или ни пишете на e-mail: office@hennlich.bg

Саморегулиращи се нагревни кабели