Инж. Георги Калоянов от Хенлих: 1/3 от проблемите по машините са вследствие на неправилно смазване

В индустриалния свят има една някак си имагинерна тема - тази за централното смазване. Хем знаем колко е важно то, хем често го оставяме на заден план. Знаете ли обаче, че според съвременните изследвания до 40% от отказите на лагери в съвременната индустрия се дължат на неадекватно мазане?

Защо и как това се случва, разговаряме днес с Георги Калоянов, инженер от Хенлих и специалист в сферата на смазочната техника.

Здравей, Георги. Ти си човек с голям опит зад гърба си, но разкажи ни с какво се занимаваш в момента.

Здравей, казвам се Георги Калоянов и от 5 години съм продуктов мениджър в Хенлих България. Отговарям за цялата ни гама системи за централно смазване и уплътнители, като само последните са над 3000 вида.

системи за централно смазване и уплътнители

Що за фирма е Хенлих и какво точно прави един продуктов мениджър?

Хенлих е инженерингово-търговска компания, която предлага широк набор от индустриални решения за българските производства.

В моя отдел „Смазочна техника и смазочни системи“ предлагаме цялостен инженеринг на такива системи, като аз съм човекът, който изготвя проектите и дизайна. Ръководя също екипа ни, с който задвижваме целия процес по доставка на компоненти, инсталиране на системата и пускането ú в експлоатация. Доставяме различни аксесоари и допълващи продукти, които са нужни за поддръжката и ежедневната работа на системите за мазане.

В кои индустрии е важно да има инсталирана система за централно смазване? И каква точно е нейната роля?

Смазочни системи са необходими навсякъде, където има лагери или други подвижни елементи. Основната им роля е да удължат експлоатационния срок на машините, както и да се подобри безопасността и хигиената на труд. Силно застъпени са в металолеенето, тежката земекопна и строителна техника, както и във всички съвременни поточни линии, било то за сглобяване или транспортиране на продукти в производствата.

А какви са основните видове системи за централно смазване и къде какви се използват?

Ние ги наричаме накратко СЦМ. Те се делят на три главни групи, като всяка от тях има собствени вариации.

Първият и най-силен сегмент в целия свят са прогресивните системи. Те са познати на пазара, но компонентите, които се влагат тях, постоянно се усъвършенстват. Много са надеждни, защото не пропускат смазочни точки и могат да бъдат както малки, така и много големи. Освен това позволяват лесен мониторинг.

системи за централно смазване

А вторият и третият вид СЦМ? Какво е различното при тях?

Вторият тип са т.нар. еднолинейни СЦМ. При тях имаме определен брой точки, които могат да се свържат към един източник, но нямаме обратна връзка дали всяка точка се смазва. Ако една даде отказ, останалите ще продължат да работят и машината няма да спре. Подобни системи често се прилагат в съвременните металорежещи и металообработващи машини тип CNC, в поточни линии и други по-специфични инсталации.

Що се отнася до третия тип, това е т.нар. смазване на подвижни елементи тип вериги или конвейери. При тях имаме различни изпълнения в зависимост от използвания лубрикант и вид на нанасяне. Най-добрите системи са тези с впръскване със или без сгъстен въздух по конкретна зона от веригата.

Задължително ли е подобна система да е направена специално за нуждите на конкретна машина?

Разбира се. Системата трябва да е строго индивидуална за конкретното производство или  машина. В Хенлих осигуряваме решения за всяка нужда и за 14 години на пазара не сме получили запитване, на което да не дадем адекватен отговор.

Има ли все пак универсални системи? Или е задължително всички да са поръчкови?

 

При системите за централно мазане е трудно да се намери универсално приложение, но в Хенлих предлагаме две такива.

Едната е СЦМ за бетоновъзли с един или два хоризонтални вала. През последните години наблюдаваме голям ръст на строителството в България, а бетоновъзелът е машина, изискваща интензивно мазане.

Второто ни универсално решение е Hennlich MPLS - прогресивна система за централно мазане до 18 точки. Тя представлява готов комплект, който е с малко настройки, лесен за инсталиране и може да се вгради във всяка машина. Състои се от помпен модул с вграден прогресивен разпределител, контролер, пластмасова тръба 6 мм и пълен набор фитинги за монтаж. Много удобна е при малки и компактни машини – например за металообработка като абканти и ексцентър преси или линейни механизми в автоматизирани CNC системи.

Защо Hennlich MPLS е подходяща точно за този вид машини? С какво те са по-различни?

Обикновено тези машини имат под 10 точки за смазване, но те често се обработват ръчно. Разчитаме ли на човешка намеса обаче, вариантите са два – липса на смазване или прекомерно такова. В 90% от случаите ръчното гресиране се прави, докато смазката избие извън възела, а според съвременните разбирания това е сигнал за прегресиране. До 40% от отказите на лагери в цялата съвременна индустрия се дължат на неадекватно мазане по ред причини.

Разкажи ни за ваш реализиран проект. Кой е най-интересният, по който сте работили наскоро?

В началото на тази година приключихме много сложен проект. В завод за леене на изделия от чугун в Стара Загора имат специфична формовъчна машина, свързана с цялата производствена линия. Когато тази машина не работи, целият цех спира работа.

Съответната машина е с едва десетина точки за смазване, но много предизвикателни, защото са на подвижни изпълнителни елементи. Ходът на някои от тях е повече от метър и с ротация на почти 90°. Изглеждаше невъзможно да свържем тези точките към система, но трябваше да открием решение, защото всяка седмица машината се профилактира и смазва ръчно.

Бяхме два пъти на оглед, а колегите ни предоставиха цялата налична информация. Горд съм, че не само преодоляхме предизвикателството, а накрая дори успяхме да свържем помпата към втора линия. Технологично се оказа възможно да смазваме точки, които не бяхме предвидили като част от проекта.

Винаги ли монтирате сами системите, които проектирате?

Да. Само така може да дадем гаранции. Ние буквално композираме всяка система и е много по-сложно, ако трябва друг да работи по наш проект.

 

системи за централно смазване

А как гарантирате за качеството на системите, които изграждате?

Работим с доставчици, които са доказани лидери в своите индустрии. Хенлих е официален дистрибутор за България на смазочна техника SKF. При уплътнителите представляваме две световноизвестни марки – Hallite и Carcо, които имат над 100-годишна история и са доказали се в бранша.

Комбинацията от техните имена с това на Хенлих като синоним на доверен партньор дава сигурност, че при нас ще откриете качествени и надеждни продукти. Част сме от международна група с над 22 страни членки и постоянно обменяме опит помежду си. Наскоро обособихме дори Сервиз Хенлих, който е много добре оборудван и ремонтираме помпи за грес, дозиращи клапани и други компоненти.

Какви са плановете ти за развитие на твоя отдел? Какво да очакваме от Хенлих в близко бъдеще?

Що се отнася до смазочната техника, вече сме обхванали всичко възможно като продуктова гама. Оттук насетне предстои да развиваме екипа си и да инвестираме все повече в хората си. Искаме както сега, така и занапред да даваме компетентна консултация по все по-специфични теми. От инженери за инженери. 

Представяне на отдел Camatech